Maak je eigen website: Jimdo of JouwWeb?
Voor veel startende ondernemers is het neerzetten van een mooie, professionele en vooral goed vindbare website een blok aan het been. Een slechte online aanwezigheid is vandaag de dag funest voor elke onderneming, in welke branche je ook werkzaam bent. Een website kopen bij een professionele designer kan duizenden euro’s kosten, maar er is ook goed nieuws: je kunt verrassend eenvoudig zelf je website maken, ook als je geen ervaring hebt. Nu biedt WordPress veel opties, maar vraagt het ook om enige technische kennis. Als startende ondernemer heb je niet altijd de tijd om je hierin te verdiepen. Twee bekende en praktische webdiensten die startende ondernemers helpen met hun eigen website zijn Jimdo en JouwWeb. We leggen deze opties voor je naast elkaar.
Voor de beginnende websitebouwer
Zowel Jimdo als JouwWeb hebben de startende websitebouwer met weinig of geen ervaring als primaire doelgroep. Je hoeft dus geen kennis van SEO of de techniek achter websites te hebben om met deze diensten uit de voeten te kunnen.
Bij Jimdo komt dat aspect vooral naar voren in de wijze waarop je het design van jouw website opzet. De keuzemogelijkheden zijn wat beperkt en de menu’s kunnen soms wat gedateerd aanvoelen. Dat komt de professionaliteit van je website niet altijd ten goede, maar zorgt er wel voor dat je eenvoudig het overzicht over jouw website kunt behouden.
Drag-and-drop en andere hulpmiddelen
JouwWeb pakt het wat dat betreft iets moderner aan. Je bouwt daar een website middels een drag-and-drop-systeem, waarmee je heel intuïtief je website kunt ontwerpen. Je plaatst de bouwstenen van jouw website – tekstblokken, illustraties, filmpjes, et cetera – eenvoudigweg op de plaats waar je ze wilt hebben, en JouwWeb verzorgt op de achtergrond de codering.
JouwWeb biedt geavanceerdere mogelijkheden qua lay-out en webdesign dan Jimdo, maar slaagt er glansrijk in om gebruiksvriendelijk te blijven, ook voor de onervaren sitebouwer. Dat komt doordat er begrijpelijke tutorials zijn ingebakken waarmee de werking van het platform haarfijn wordt uitgelegd. Een groot pluspunt! Daarnaast biedt JouwWeb een eigen domeinnaam, mailbox en webshop-functies aan.
Ondersteuning
Als beginner zul je ongetwijfeld tegen vragen of problemen aanlopen. Ook hier komt JouwWeb wat beter uit de bus. JouwWeb is een Nederlandse onderneming, dus je krijgt Nederlandstalige ondersteuning. Verder is er een gratis kennisbank beschikbaar met antwoord op al je vragen. Bij Jimdo kun je alleen aanspraak maken op ondersteuning bij de betaalde pakketten en zul je je vragen in het Engels moeten stellen. Dat shouldn’t be a problem of course, maar is nu eenmaal wat minder gebruiksvriendelijk.
Dat JouwWeb Nederlands is, kent nog een tweede voordeel: je website zal altijd op Nederlandse servers draaien en alles wat je erop zet, dus ook. Je loopt dus geen risico dat je te maken krijgt met internationale of buitenlandse wetgeving. Wel zo prettig.
Online vindbaarheid
Eén van de belangrijkste eigenschappen van vrijwel elke website is de vindbaarheid. Je hebt niets aan een mooie site als Google ‘m niet toont. Zowel Jimdo als JouwWeb beloven op dit gebied veel goeds.
Jimdo biedt een RankingCoach add-on. Die geeft je tips om je pagina’s beter te laten scoren in zoekmachines. Niet voor iedere gebruiker werkt dit even goed en er zijn voorbeelden bekend van websites die, ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van die RankingCoach, slecht blijven presteren.
JouwWeb integreert Google Analytics in jouw website. Daarmee heb je een volledig overzicht over hoe je website presteert en waar je in kunt verbeteren. Je ziet ook direct wat die wijzigingen met je traffic doen. Google Analytics is bewezen effectief en ook op SEO-vlak lijkt JouwWeb de strijd van Jimdo te winnen.
Conclusie: JouwWeb
Al met al heeft JouwWeb een fraaie service neergezet die bij de meeste beginnende ondernemers de voorkeur zal genieten boven Jimdo. Je kunt JouwWeb gratis uitproberen voor drie maanden (inclusief domeinnaam), dus vorm vooral zelf je mening!
Reacties